úterý 25. listopadu 2008

hmm... i toto je bohužel zajímavé

Schůze Sněmovny skončila dříve než začala, poslanci neschválili program

Sněmovna zažila ve své historii nevídanou podívanou. Ani po více než dvou hodinách jednání se poslanci neshodli na programu schůze. I přes opakovaná hlasování tak předseda Sněmovny schůzi ukončil dříve, než vlastně začala. Stalo se tak díky hlasování opozice a nezařazených poslanců.


Hlavním důvodem byl především americký radar, kterým se měla Sněmovna zabývat. Když se opozici nepodařilo jednotlivé body týkající se radaru z programu schůze vyjmout, neschválila pak při závěrečném hlasování program jako takový.

Při hlasování jí pomohlo i několik nezařazených poslanců z ODS. Těm zase vadilo, že vláda na program zařadila úpravu daní, se kterou trio poslanců v čele s Vlastimilem Tlustým nesouhlasí.

"Důvod byl ten, že tam vláda pevně zařadila otázku daní," řekl iDNES.cz nezařazený poslanec ODS Jan Schwippel, který proti schválení programu hlasoval spolu s Vlastimilem Tlustým a Jurajem Ranincem.

Rebelům totiž vadí, že v prvním čtení zákona o úpravě daní ministr financí prohlásil, že mu je jedno, jak Vlastimil Tlustý hlasuje. Reagoval tak na Tlustého vystoupení, ve kterém poslanec přesně popsal, za jakých okolností zákon o daních podpoří. "Nebyla na tom s námi dohoda. A když mu to je jedno, tak ho nepodpořím," vysvětlil Schwippel.

Podle Schwippela ale musel být kromě trojice ve Sněmovně ještě někdo, kdo je při hlasování podpořil, protože v předchozích případech, kdy rebelové hlasovali odlišně od klubu ODS, jejich návrhy neprocházely.

Program se nepodařilo schválit ani přes několikeré opakované hlasování, koalici stále chyběl jeden hlas. Proto předseda Sněmovny Miloslav Vlček schůzi ukončil.

Podle koaličních poslanců jde o jednoznačně obstrukční chování opozice.

Nová by měla být svolána možná příští úterý, bude mít ale omezený program, kterým se nedá později měnit, jako tomu bylo na dnešním jednání.

převzato z idnes.cz

Žádné komentáře: